Evenveeltjes heten ze, koekjes die je maakt van boter, meel en suiker, van elk ingrediënt evenveel aan gewicht, vandaar de naam. Op deze druilerige namiddag maakte ik er een veganistische versie van met kokos en anijs. Aanleiding was dat ik én geen glutenvrij koekje voor bij de koffie in huis had en vertederd werd door de ouderwetse muisjes en anijs van De Ruijter die de kruidenier in mijn dorpje verkoopt. Razendsnel klaar en uiteraard heel simpel te maken. Smakelijke en lichte koekjes werden het, smeuïg door de kokos en een fijne nasmaak van anijs. Beetje stoer koekje wel.

Recept

1 ons glutenvrij meel
1 ons margarine (ik gebruikte becel voor op brood, werkt prima)
1 ons kokos
80 gram suiker + 20 gram gestampte muisjes

oven voorverwarmen op 200 graden voor electrisch en 220 voor gas

Met koele hand zoals dat heet snel tot een mooi deeg kneden, Balletjes maken die in je handpalm passen en voorzichtig platduwen op een bakplaat bekleed met bakpapier of folie. Ongeveer 10 minuten bakken, ze blijven licht van kleur en 5 minuten uit laten dampen in de oven maar wel de oven uit en de ovendeur open. Af laten koelen en voorzichtig van het bakpapier halen. Ik haalde 10 grote koekjes uit deze hoeveelheid.

Variatie: met cacao
sinaasappelsnippers
gehakte nootjes

Ideaal voor een regenachtige avond zoals vanavond